Fakta, spesifikasjoner og historik Paracord

 
Ray Mears sier om Paracord:
 
"Paracord er en viktig del av utstyret, som ingen utendørs-entusiast bør være uten."
 
Et veldig slitesterkt og tøft tau. Dette tauet tåler en belastning på inntil 550 lbs (249 kg), derav navnet. Hvis du noen gang har brukt paracord, vet du at Paracord har tusenvis av forskjellige bruksområder.
 
Hvordan 550 Paracord er bygget opp.
 
Paracord ble opprinnelig brukt som liner i fallskjermer. Den typen som brukes av det amerikanske militæret for dette formålet er Type III, eller # 550 Paracord. Den er laget av nylon, og består av en ytre kappe med sju flettetede indre tråder. Paracord har generelt en meget god styrke til tykkelsen å være (3,2mm), sammenlignet med andre vanlige typer tau. 
 
Tauet er idag mye brukt til håndtverk, med tilvirkning av armbånd, nøkkelknipper osv. Ellers er Paracord ett tilbehør som hører naturlig til i en tursekk i forbindelse med jakt, fiske og friluftsliv. En annen fordel med Paracord er at det finnes i et stort utvalg av farger.
 
 
Paracord har mange gode egenskaper som bla.:
 • Eksepsjonelle knute egenskaper
 • Meget motstandsdyktig mot sollys og forurensing
 • Råtner ikke
 • Lite eller ingen påvirking av kulde
 • Finnes i ett stort antall farger
 • Diameter 3,2 mm
 • 250 kg bruddstyrke 
 • 7 strengers innetråder. Innertrådene er flettet
 • Paracord er også et rimelig tau.
 • Dette allsidige tauet ble også brukt av astronautene ombord på STS-82, den andre romfergen, som hadde i oppdrag å reparere romteleskopet Hubble. Kilde - Wikipedia
 
 
 
 
 
 
 
 
Ellers er det fantasien som setter begrensninger til hva det kan brukes til. Eksempler:
 • Lag nytt håndtak på knivblad
 • Ha alltid et par hanker med paracord når du er ute på tur i naturen, haiking, fiske, i båten, i bilen osv
 • Til bruk ved friluft, som bardunering til telt og presseninger
 • En hank med paracord lages slik att den er liten og nett til å slenge i sekken eller henges utenpå
 • Lag extra håndtak på sekker, bager osv
 • Oppsetting av Tarp (presenning)
 • Sikre diverse utstyr
 • Passer godt til skolisser
 • Bruk innercordene i paracord som sytråd
 • Reparere utstyr
 • Paracord er utmerket til å lage en tennbue for tenning av bål
 • Bruk innercordene til fiskesnøre
 • Lag dyresnarer til fangst av dyr
 • Tørkesnor og flaggline
 • Databyggere bruker den ytre strømpen som beskyttelse for kabler

 

 
 
 
Millitært bruk:
 
Historisk sett var det grener innen luftforsvaret i US Army som anvendte Paracord, men idag er det alle amerikanske enheter som har tilgang til tauet. Den brukes i nesten alle situasjoner der tauverk er nødvendig. Typiske bruksområder inkluderer feste utstyr til seletøy, som dummys for å unngå å miste små eller viktige elementer, binde ryggsekker til kjøretøy, sikre kamuflasjenett til trær eller kjøretøy, osv.
 
Selve tauet kan også deles opp i de 7 innertrådene til bruk feks som sytråd til å reparere utstyr eller fiskeline. Den ytre nylonstrømpen som blir igjen når innertrådene er fjernet er ofte brukt når en har behov for et mindre/tynnere tau. Endene av Paracord er nesten alltid smeltet for å hindre slitasje. Dette gjøres enkelt med en lighter eller fyrstikk.
I tillegg til rene nyttefunksjoner, kan Paracord brukes til å lage knyttede eller flettede armbånd, lanyards, belter og andre dekorative elementer. 
 
USAs militære Paracord er spesifisert iht til MIL-C-5040H i seks typer: I, IA, II, IIA, III, IV. Typene IA og IIA består utelukkende av en kjerne uten innertråder. Type III, som vanligvis er i bruk, er nominelt vurdert med en minimum bruddstyrke på 550 pound (derav navnet Paracord 550), (250 kg).
 
Den Amerikanske militære spesifikasjonen for Paracord skisserer en rekke parametere som det endelige produktet må være tilpasset. Tabellen er gjengitt i sin helhet her, og viser til den mest brukte, Paracord type III #550 som vi lagerfører.
 
 
Variant/Type Bruddstyrke Lengde pr. kg Anntall innertråder Strekk/Minne Kappe struktur
III # 550 250 kg 69 meter 7 30 % 32/1 eller 36/2
I # 95 43 kg 290 meter 4 til 7 30 % 32/1 eller 16/2
IA # 100 45 kg 320 meter <ingen> 30 % 16/1
II # 400 181 kg 81 meter 4 til 7 30 % 32/1 eller 36/1
IIA # 225 102 kg 151 meter <ingen> 30 % 32/1 eller 36/1
IV # 750 340 kg 50 meter 11 30 % 32/1, 36/1, 44/1
 
Spesifikasjonen MIL-C-5040H kan i sin helhet leses her.
 
Denne spesifikasjonen er for den millitære utgaven av  Paracord, men vår kommersielle versjon av den militære "550" Parachute Cord, er i utgangspunktet det samme produktet, med 100% nylonmaterialer og gjennomgår de samme produksjonstrinn. Vi garanterer at vår 550 Paracord overstiger 250 kg minimum bruddstyrkestyrke og er alltid produsert med 100% nylon råvarer.
 
Sivilt bruk:
 
De samme egenskapene som soldatene setter pris på med Paracord er nyttige også i sivile. Etter andre verdenskrig ble Paracord også tilgjengelig for sivile, først som militært overskudd, deretter som et vanlig handelsprodukt. Mens noe kommersielt tilgjengelige Paracord er laget med spesifikasjonene til US Army, kan denne være av ulik konstruksjon, kvalitet, farge eller styrke. Spesielt Paracord som har en dårligere kvalitet inneholder ofte mindre antall innertråder og materialet er noe annet en nylon. Paracord av god kvalitet brukt i det sivile, er ofte produsert av fabrikanter som lager Paracord iht. MIL-C-5040H og da er mange av de gode egenskapene ivaretatt.
 
Paracord er også blitt brukt av mange siden 1970-tallet for laging av pisker. Holdbarheten og fleksibiliteten til dette materialet har vist seg gunstig for både tilvirkning og til selve egenskapene til en pisk. Siden nylon ikke råtner eller mugner, har det blitt kjent som et allværs-materiale for å lage pisker. Nylonpisker har vokst i popularitet de siste tiårene.
 
Referanser:
Wikipedia
MIL-C-5040H, Military Specification Cord, Fibrous, Nylon
www.everyspec.com
 
Har du noen gode tips om bruk av paracord? Send oss ett tips!

Kategorier

Betal i butikken med

Inklusive mva.
Gå til handlevognen etter at du har klikket på knappen "Legg i handlevogn”

 

Sikker handel

Følg oss på Facebook

Kundesenter

Kontakt Oss

Om - Personvern

Sikkerhet - Kortbetaling

Nyhetsbrev - Signup

Nyheter - Nytt fra Paracord.no

Ressuser - Tips & Råd

Miljøet - Vårt lille bidrag

Test Paracord -  I Villmarksliv

Farger Paracord - Fargeliste
 

E-post: info@paracord.no

Tlf: 92 67 17 50